Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szobanövények..

 

 Szobanövények nevelése könnyebben..

 

Tapasztalatok nélkül is teremthetünk szép virágos otthont..

 

 

Egy-egy csereKéppes virágot ha a lakásba viszünk, a hangulata is megváltozik otthonunknak.Feldobja a lakást, és más lesz  a mi hangulatunk is. Azért ügyelnünk kell az összhatásra is, hogy a virágok harmonizáljanak a környezetükkel.
A virágok igényeit is figyelembe kell venni, a hőmérsékleti adottságokat, a virágok formájának  nagyságát, és azt hogy milyen kö
rnyezetbe helyezzük el. A nagyobb növényeket az ülő alkalmatosságok, kanapék és fotelok mellé tegyük. Olyan hangulatos kellemes helyen jól esik a pihenés, kedvünk van odaülni, a virágok közé..
Ha arra is ügyelünk, hogy a  színek  harmonizáljanak a bútorainkkal szinte tökéletes lesz otthonunk.

Január:

Kint elég hűvös van, így a lakáson kívül is fennállnak a fertőzés veszélyei az emberekre....  Tehát  rövidek a napok, a virágok is ki vannak téve a napfényhiányos télies időjárásnak, a hidegnek.

 A levegő páratartalma is alacsony, így azt pótolni kell. A fűtés miatt szárad a levegő, és permetezéssel pótoljuk a pára mennyiségét. A leveleket is jó ha megtörölgetjük a portól,   a levegőzés miatt.  Február

Kép A tél nyomait viselik virágaink, mert vannak sárgult levelek,  amik napont a potyognak kedvenceinkről. Igyekezzünk figyelni, hogy nincsenek e túllocsolva virágaink, a kis alátétekből öntsük le a vizet,  segítsünk neki, hogy a sok nedvességtől ne dobja le a leveleit. Nézzük át a leveleket, a földet, hogy nem tetvesek-e, vagy atkásak. Ezeket a változásokaz a száraz levegő is okozhatja. Figyeljük, hiszen a tavasz hirnöke egy - egy apró kis levél, bimbó...

 

 Március

A tavasszal nyíló virágok szép színessé teszik otthonunkat, a nappali díszei. A száraz elnyíló virágokat szedjük le, hogy mutatósabbak maradjanak. Amikor a virágzás beindult, kezdjük el a tápolKépdatozást.. A szobafákat zuhanyoztassuk le, és mossuk le  a leveleket mindkét oldalán. Jól csepegtessük le és tegyük a helyére. Az amarilliszeket is tegyük rendbe virágzás után.. vágjuk le a tőkocsányukat... A növények  már több fényt igényelnek, így világos helyet keressünk nekik...Meg  fogják hálálni...

 

 ÁprilisKép

 
A nappalok hosszabbodnak, így  a virágokat nem kell annyi mesterséges fény, mint az előző hónapokban. Növekedésnek indulnak, és ehhez annyi + munka társul, hogy többet ill többször kell locsolni őket..
 Megnő a vízigényük.  A legtöbb növény igényli a tápoldatot is, de elötte ellenőrizzük, hogy megérettek-e egy tavaszi gyógykúrára.
 

Gyógykúra

A növények gyöKépkerei egy egy gyökérlabda, amelyen a víz hamar átszivárog, íg a télen megcsúnyúltak a virágok. Ezért át kell ültetni őket nagyobb cserépbe, de elötte meg kell nyírni bozontos gyökérzetüket, hogy legyen hely az új gyökérhajtásoknak fejlődni. Ezután a  virágainkon sok szép új hajtás keletkezik, és szépülnek...:)
A bokros növényeknél csípjük ki az új hajtások közepét, hogy szép kerekre, egyenletesen fejlődjön a kis bokor, vagy
fa...

 

 

  Május

Kép

 

 A nyári napok beköszöntével a virágok sok vizet igényelnek, ezért  bőséges kell legyen a locsolásuk.Tápanyagozzuk is a nyáron virágzó  növényeket, mert sok tápra van szükségük a virágzás során. A lakásban nevelkedő - növekvő több éves virágainknak adjunk tarós hatású trágyát, de ne felejtsük  el locsolni, mert kiég a növény, ha erősebb a trágya !!!

A helyváltoztatásokra ügyeljünk, ha bimbózni, virágozni kezdenek a növényeink, mert könnyen tönkre mehetnek, ha a fényviszonyokat megváltoztatjuk. Ledobják a változó fény hatására bimbóikat.

                                                                                           

 Junius

Kép Nagyon figyeljünk a melegben a napos tenyészhelyekre, mert az intenzív napsütésnek kitett növények könnyen megperzselődhetnek. Leveleik elég a forró ablakpárkányokon.Csak kimondottan olyan növényeket tegyünk ilyen helyre, amelyek jól tűrik a közvetlen napsugárzász.Készíthetünk kis virágainknak napvédőt, hogy a déli órákban ne süsse őket a tűző nap.

PL.  A muskátli elég jól tűri a forróságot, de estére megkívánja, hogy állott vízzel locsolgassuk meg a töveket. gyönyörű szép szines virágait csak így tudja kibontakoztatni.. És élvezhetjük  is, kissé fanyar leveleinek illatát..

 

 

  Július

  A kis növényeink szépen növekednek, erőteljesen fejlődbek..Itt az ideje a rendszeres locsolásnak.. Lényeges, mert ameleg lakásban kell a friss éltető víz..a locsolás, trágyázás..és tisztogatás.  Ha szépek is a növényeink, azért nézzük meg a levelek visszáját,  nincsenek -e rajta kártevők?

A melegben hamar elnyílnak a
virágaink, így ilyenkor tudjuk pótolni friss virágcsokrokkal,a kertből.. Így pótolva vannak az elhervadt virágok, és a lakás is csinos gusztusos lesz, ill. marad.
A kinti egynyári virágokat nem kell trágyázni,mert a fölldben levő tápanyag elegendő számukra.

J
Képavaslat:

Ezekben a hónapokban elég meleg az idő, így vannak növények, amelyeknek direkt jót tesz, ha kitesszük őket a teraszra, vagy olyan helyre, ahol a csendesebb eső érheti.
Ha kitesszük pl. a pálmákat, akkor úgy időzítsünk, hogy lehűlt levegő legyen, ne a hirtelen napra tegyük,mert a leveleik megperzselődnek..
Eső után, amíg párás hűvösebb az idő, hozzászoknak lassan a meleghez.. A szélvédett helyek a legideálisabbak nekik. A pálma, ha eső éri, meghálálja ezeket a törődéseket, megtisztulnak az esőtől, és szebben fejlődnek...

 

Augsztus

 

Az augusztusi hónapban aza erőteljesen növekedő növényeket tőelosztással szaporíthatjuk. Ez  a nyári hónap a dugványozásnak is nagyon  kedvez. A meleg környezetben a levél-, és a fejdugványok könnyen gyökeret  eresztenk,Főleg, ha magas páratartalmat biztosítukn a számukra.A legegyszerűbb módja: Műanyag sátrat borítani rájuk,ami Kép átlátszó.

A trópusi  gyümölcsök  magjainak elvetése is ekkor a legkedvezőbb, mert a magas talajhőmérséklet jól kedvez  a csírázásnak….)  A szabadság ideje...

Mi legyen a növényeinkkel, ha szabadságra megyünk? A legszerencséebb ha szomszédainkra, rokonainkra tudjuk őket bízni, vagy az otthon levő családtagra bízzuk. (bár én úgy jártam, hogy  elfelejtett meglocsolni, csak amikor kókadoztak a virágok vette észre, hogy valami kimaradt...)  :(

Ahol a redőnyök le vannak engedve, oda nem jut be elég fény. Ezért a virágainkat hordjuk egy világos, hűvösebb helyiségbe össze, hogy ne szenvedjenek fény hiányt. A kisebbeket fóliasátor alaltt is tárolhatjuk, a nagyobbaknak készítsünk félautomata öntözővel, , vízdagolóval, ha nem tudjuk megoldani  a locsolást a távollétünk alatt....

 

 Szeptember

 

Kép Ebben az időben gondolni kell már a téli időszakra, fel kell készíteni  virágainkat a téli időszakra...A nyárra kitett növényeinket tegyük vissza a helyére, szoktassuk őketismét  a benti klímához, a lakásban való  gondozáshoz... A tápoldatozást  szüntessük be, Csak a télen nyíló virágokat lell trágyázni, de őket is csak  alacsony dózisban.. Nehogy túladagoljuk őket...

 

Október

 

Ritkábban locsoljuk, mert a növényeink kevesebb vizet igényelnek…Ügyeljünk arra, hogy pangó víz ne tudjon megtelepedni a tövek alatt. Azokat avirágokat, amelyiknek nagy a vízigénye, a cserép földjét fedjük le murvával, hogy nem illanjon el a víz, éa a szúnyogok ne telepedjenek meg rajta. Kép

Sajnos a levélhullást az idő-, és környezetváltozás miatt nem tudjuk megakadályozni, mindennaposak. A lehullott leveleket  szedjük össze, nehogy a kártevők megteremjenek rajta.

 
 
 November

A nappalok érezhetően rövidülnek, ezért azokat a tenyészhelyeket, ahol nem megfelelőek a fényviszonyok, mesterségesen világítsuk meg. Éppen a nagyméretű növények vészelik át jobban a téli időszakot, és nem olyan fogékonyak a betegségekre, a kártevőkre. A szelőzést is óvatosan  végezzük, mert a bukóra nyitott ablakokon bejövő légáramlattól is ledobják a növények  a leveleiket, és virágaikat.

 December

Kép December, az adventre való készülődés ideje. A télen nyíló virágok ilyenkor kezdenek nyílni. Vásárlásnál vegyük figyelembe azt, hogy a virág milyen hőmérsékletet igényel. Ha nem megfelelő a hőmérséklet, a növények hamar elvirágoznak. Az elnyílt virágokat és fonnyadt leveleket folyamatosan távolítsuk el.. Az átlagos vízigényű növényeket kevesebbet öntözzük. A földlabdájuk először száradjon ki, mielőtt újra meglocsolnánk őket. Ne feledkezzünk meg róla, hogy rendszeresen permetezzük a leveleket mészmentes, langyos vízzel.

 

 

 

Kép

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.