Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hónapról – hónapra - A legfontosabb munkák összefoglalása

Virágok teleltetése 

 
Itt a tél, lasssan  a virágokat is meg kell menteni a hidegtől..például, a muskátli is ilyen, át lehet teleltetni, hogy jövőre újra gyönyörködhessünk nagyon szép szinpompás virágaiban...
 
A muskátlit cserepestül, változatlan állapotban is át lehet teleltetni. Világos helyiség, 6-8 °C-os hőmérséklet és rendkívül csekély öntözés (épp ne legyen porszáraz a talaj) kell hozzá. A növények jó része ugyan elpusztul, de ha megfelelő körülményeink vannak e módszer alkalmazásához, érdemes egyszer kipróbálnunk.
 
A muskátlit cserepestül, változatlan állapotban is át lehet teleltetni. Világos helyiség, 6-8 °C-os hőmérséklet és rendkívül csekély öntözés (épp ne legyen porszáraz a talaj) kell hozzá. A növények jó része ugyan elpusztul, de ha megfelelő körülményeink vannak e módszer alkalmazásához, érdemes egyszer kipróbálnunk.
 
E három módszernek azonban vannak hátrányai. Először is sok növényt elveszítünk, mert a teleltetés nagyon megviseli őket. A megmaradt példányok pedig úgy megfáradnak, hogy nem is hajlandók tavasszal virágozni, legfeljebb nyár közepére térnek magukhoz. A belső ablakpárkányon tartott, gyökereztetett dugványok pedig gyakran kikezdik az ablakkeretet, amit aztán kétévente festhetünk újra.
(Tanácsos a párkányt megmaradt csempével beborítni :))
 
Forrás: hobbikert.hu
 
A legfontosabb munkák összefoglalása

Hónapról – hónapra….  

Január

Kint jéghideg van, a nappalok még nagyon rövidek, a lakásban fűteni kell. Ez a meghűléses időszak a szobanövényeknek is nagy megpróbáltatást jelent. A légnedvességet permetezéssel,  szökőkutakkal,  vagy párologtatókkal kell fokozni. Éjszakára a hőmérsékletnek kicsit süllyednie kell, de vigyázzunk, mert a sötétítő és az ablakok között éjjelre nagyon lehűlhet a levegő. Ezért a sötétítőfüggönyöket ne húzzuk össze.

Február

A tél hátrahagyja nyomait a növényeinken. A sárga lehulló levelek sajnos mindennaposak. A problémákat azonban megelőzhetjük. A következőket kell ellenőrizni: nem túl nedvesek e a növények, ha igen, öntsük ki a tálkában összegyűlt vizet, és hagyjuk a földlabdát kiszáradni. Vizsgáljuk meg a levelek fonákját. Ha szövedéket látunk, akkor takácsatkák, ha gyapjas fehér képződményeket, akkor gyapjas tetvek, ha barna pajzsokat, akkor pajzstetvek károsítják őket. Ezek a kártevők, a túl száraz levegő miatt jelennek meg.

Március

A tavasszal nyíló virágokkal friss színek költöznek a nappaliba. Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el, hogy mutatósak maradjanak. Az amarillisznek is le kell vágni a virágzás után a tőkocsányát. Amikor a növények a virágzásuk teljében vannak, ideje elkezdeni a tápoldatozást. A szobafákat zuhanyozzuk le. Leveleik színét, visszáját alaposan öblítsük át vízzel.

Április

A nappalok megint olyan hosszúak, hogy a lakásnak csak a legsötétebb zugában szükséges a növényeket megvilágítani. Minden növény erőteljes növekedésnek indul. Ez a mindennapos növényápolás szempontjából annyit jelent, hogy megnő a vízigényük, és a legtöbbet újra rendszeresen tápoldatozni is kell. Először azonban ellenőrizzük, megérettek e egy tavaszi gyógykúrára.

Május

A meleg napokon erőteljesen nő a növények vízfogyasztása, ezért bőségesen kell öntözni. A nyáron virágzó növényeknek kellő mennyiségű tápanyagra van szükségük. A több éve a lakásban nevelt növényeknek adjunk tartós hatású trágyát. Amikor megjelennek a bimbók, akkor sok növénynél  óvatosnak kell lennünk a helyváltozásnál, mert ha megváltoznak a fényviszonyok, ledobják a bimbóikat.

Június

Ügyeljünk a napos tenyészhelyekre, mert főleg az intenzív napsugárzásnak kitett ablakpárkányokon igen könnyen megperzselődnek növényeink levelei. Ezért a nyári  hónapokban, csak olyan növényeket szabad napos helyre tenni, melyek jól tűrik a közvetlen napsugárzást. Vagy készítsünk árnyékot adó napvédőt, főleg a déli órákban, mert ekkor  a legintenzívebb a  napsugár erőssége.  

Július

Szobanövényeink erőteljesen növekednek és szépen fejlődnek, emiatt alapos törődést igényelnek. (rendszeres locsolás, trágyázás, tisztogatás). A kűlcsín ellenére azért időnként vizsgáljuk meg a levelek fonákját, nem telepedtek – e meg rajtuk kártevők.

Augusztus

Ebben a hónapban az erőteljesen növelkedő növényeket tőosztással szaporíthatjuk, és az augusztusi magas hőmérséklet a dugványozásnak is kedvez. Meleg környezetben a levél- és a fejdugványok igen könnyen meggyökeresednek, ha magas páratartalmat biztosítunk számukra.( A legegyszerűbb ha áttetsző fóliából kis sátrat borítunk föléjük). A trópusi gyüölcsök magjainak elvetése is ekkor a legkedvezőbb mert a magas talajhőmérséklet kedvez a csírázásnak.

Szeptember

Szobanövényeinket fokozatosan elő kell készíteni a téli időszakra. A nyára  a szabadba kihelyezett növényeket hozzuk be a lakásba, és szellős, világos helyen szoktassuk újra hozzá a lakásban való gondozáshoz. A tápoldatozást is szűntessük be. Csak a télen nyíló szobanövényeket kell trágyázni, de őket is csak alacsony dózisban, hogy elkerüljük a túladagolást.

Október

Ritkábban kell öntöznünk, mert növényeink kevesebb vizet igényelnek. A pangó víz kialakulását feltétlenül akadályozzuk meg. A nagy  vízigényű növények cserepének földjét murvával takarjuk le, hogy ne telepedjenek meg a gyászszúnyogok( árnyéklegyek).  A levélhullás a megváltozott környezeti feltételek miatt mindennapos… A lehullott leveleket rendszeresen távolítsuk el nehogy kártevők telepedjenek meg rajtuk. Kezdjük el az amarilliszek és a jácintok hajtatását.

November

A nappalok érezhetően rövidülnek, ezért azokat a tenyészhelyeket, ahol nem megfelelőek a fényviszonyok, mesterségesen világítsuk meg.Éppen a nagyméretű növények vészelik át a téli időszakot, és nem olyan fogékonyak a betegségekre és a kártevőkre. A szellőztetéssel is legyünk óvatosak, mert a bukóra nyitott ablakon bejövő hideg légáramlattól is ledobják a növények a leveleiket, és virágaikat.

December

Elérkezett az adventi, télen nyíló virágok ideje. Vásárlásuknál vegyük figyelembe, hogy milyen hőmérsékletet igényel az adott növény. Ellenkező esetben hamar elvirágoznak. Az elnyílt virágokat, és a fonnyadt leveleket folyamatosan távolítsuk el. Az átlagos vízigényű növényeket kevesebbet öntözzük. A földlabdájuk először száradjon ki, mielőtt újra meglocsoljuk őket. Ne feledkezzünk meg róla, hogy rendszeresen permetezzük a leveleket, mészmentes langyos vízzel.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.