Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Finomságok

Cézár saláta receptje:
 
Öntet hozzávalói:
1 gerezd fokhagyma
só, bors
1 tojássárgája
80 ml olívaolaj
1 ek. reszelt parmezán
fél citrom leve
1 tk mustár
1 kk. worchester-szósz
 
Ez kell a salátához:
1 gerezd fokhagyma
1 ek. + kevés olívaolaj
kevés oregánó
felszeletelt sült csirkemell
20 g reszelt vagy forgácsolt parmezán
2 szelet kenyér
1 fej római vagy jég saláta
Így készítjük el a cézár salátát:
 
A tojássárgáját összekeverjük a mustárral, majd lassan hozzáadjuk az olajat, krémesre keverve a cézár saláta öntetének alapját. A fokhagymát összetörjük, borsot, csipetnyi sót és reszelt parmezánt teszünk hozzá, végül citromlével és worchester-szósszal ízesítjük. Az elkészült elegyet zárt üvegbe töltjük és jól összerázzuk. A kenyeret kockára vágjuk, serpenyőben olajat melegítünk. A kenyérkockákat (kruton) megpirítjuk, megsózzuk, borsozzuk és oreganót meg fokhagymát adunk hozzá, aztán parmezánt szórunk rá.
 
A megtépkedett salátára tesszük a felszeletelt, sült csirkemellet, krutonokat. A cézár salátát szósszal lelocsoljuk végül pedig parmezánt szórunk rá.
 
Sajtszósz

Hozzávalók:

15 dkg vörös cheddar sajt vagy bármilyen más jól olvadó sajt

1,5 dl magas zsírtartalmú tej

1 teáskanál kukoricakeményítő

csipet cayene bors (opcionális)

Elkészítése:

A tejet és a keményítőt keverjük simára. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, kevergetve főzzük sűrűre, kb 2-3 perc alatt.

Tipp:

Hűtőben 5 napig tárolhatjuk steril üvegben. Felhasználáskor mikróban melegítsük fel kicsit.

Hamburgerbe vagy csak mártogatósként fogyaszthatjuk sült burgonyához és tortilla chipshez is.

 

Kolozsvári szalonnás palacsinta _ Clătite Clujene


Hozzávalók:

Forrás: Aleda konyhája

1 egész tojás, 25-30 dkg finomliszt, 3-4 dl szódavíz, 10 dkg kolozsvári húsos füstölt szalonna, 1o dkg sajt, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors.

Elkészítés: 

A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és a zsírját kiolvasztjuk. A pörcöt leszűrjük, a visszamaradt zsíron aranysárgára pirítjuk a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát. A tojást kevés szódavízzel habosra keverjük, majd a lisztet hozzáadva, apránként felöntjük a maradék szódavízzel, és a szokásos sűrűségű palacsintamasszát keverjük belőle. Sóval, borssal fűszerezzük, végül belekeverjük a szalonnapörcöt és a pirított vöröshagymát és tizenöt percig állni hagyjuk. Teflonserpenyőben a szokásos módon kisütjük a palacsintákat, megszórjuk reszelt sajttal és összecsavarva egy hosszúkás, tűzálló tálra vagy tepsibe tesszük. A tetejét meglocsoljuk a tejföllel, és az előmelegített, forró sütőben átforrósítjuk. Melegen tálaljuk.

 

 

661.jpg

 
Svájci rakott burgonya

Tejszín, fehérbor, sajt, bacon, ezek a svájci rakott burgonya legfőbb hozzávalói. A tejszín és a bor különösen finom ízűvé sül össze ebben az ételben, amit az olvadt sajt még krémesebbé tesz.

Hozzávalók 2 főre: 500 g burgonya, só, víz, 80 g bacon, 70 g lila hagyma, só, tört színes bors, 150 ml száraz fehér bor, 150 ml tejszín, 60 g brie sajt

A burgonyát meghámozzuk, és negyedekbe vágjuk.
Sós vízben majdnem puhára főzzük.
Miközben fő, a bacont kis kockákra vágjuk, és a szintén apróra vágott hagymával együtt lepirítjuk.
A megfőtt burgonyát kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a hagymás bacont, végül egy sütőformába tesszük.
A tejszínt összekeverjük a borral, és a burgonyára öntjük.
A sajtot kis darabokra vágjuk, és a burgonya tetejére tesszük.
180 fokos, előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük.
Melegen, frissen tálaljuk.

Gluténmentes, amennyiben az elkészítése folyamán a gluténmentes ételkészítés szabályait betartjuk, valamint a felhasznált alapanyagok sem tartalmaznak glutént.

 
Muszaka
 

 

Kép1 szép, nagyobb padlizsán (kb. 40 dkg), 50 dkg darált hús (Görögországban többnyire bárányból készítik, én most sertéshúsból főztem), 4 db közepes burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 konzerv hámozott, darabolt paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, olívaolaj, 7 dl tej, 3 evőkanál liszt, só, bors, cayenne bors, oregánó, 1 egész fahéj, 1 babérlevél, kakukkfű, reszelt sajt, szerecsendió,vaj a tepsi kikenéséhez.

 

 

 A muszaka sütés lépései:

 

1. Elsőként megtisztítjuk a padlizsánt és kb. kisujjnyi vastag karikákra szeleteljük, alaposan beszórjuk mindkét oldalukat sóval és így állni hagyjuk. A krumplikat megmossuk és hajában megfőzzük őket, amíg elkészítjük a többi hozzávalót.

 

 

2. A muszaka húsraguhoz olívaolajban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, majd a darált húst, amit fehéredésig pirítunk és ezt követően hozzákeverjük a paradicsomot. Ízesítjük egy egész babérlevéllel, fahéjdarabbal, sóval, borssal, cayenne borssal, kakukkfűvel és sok oregánóval. Kb. fél órán keresztül pároljuk a ragut és közben kóstolgatjuk, hogy még mi hiányzik belőle.

 

3. A padlizsán szeleteket hideg vízzel alaposan lemossuk és picit megnyomkodjuk, hogy távozzon belőlük az a kellemetlen kesernyés íz, amiért sokan nem szeretnek padlizsánt enni és főzni, sütni. Ezt követően csöppnyi olívaolajon grillserpenyőben mindkét oldalukat megsütjük néhány perc alatt.

 

4. Elkészítjük a besamel mártást: 7 dl tejből, 3 evőkanál lisztből és ízesítve pici szerecsendióval, sóval, borssal, fokhagymaporral, a lisztet kevés tejjel alaposan, csomómentesre elkeverjük, hozzáadjuk a többi tejhez, ízesítjük és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg sűrű állagú nem lesz.
5.
Most pedig következhet a rétegelés: vajjal kikent tepsibe (a görögök általában agyag cserépedényekben sütik, ezért most egy négyszögletű kerámia sütőtálba tettem én is) legalulra a megpucolt, főtt burgonya karikákat fektetjük, erre a grillezett padlizsánokat, a húsragut, majd ismételten a krumplit, padlizsánt és husit, a tetejét nyakon öntjük a besamel mártással és megszórjuk reszelt sajttal. Ha kerámiatálban sütjük, akkor hideg sütőbe tesszük és magas hőfokon kb. 45 percig addig sütjük, amíg a tetején szépen megpirul a sajt.

 

Jó étvágyat! :)

 

 2011. jan.19

 

Felvidéki sztrapacska

 

Hozzávalók:

1 kg burgonya, 2 tojás, 45-50 dkg liszt, 30 dkg juhtúró, 20 dkg füstölt szalonna, só. 

 

Elkészítés:

 
Kép 1.) A szalonnát apró darabokra vágjuk, és egy teflonban ropogósra sütjük. A pirosra sült szalonnadarabkákat kiszedjük egy tányérra, és félre tesszük.
2. Egy nagy fazékba vizet teszünk fel forrni, és megsózzuk.
3.) A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és egy burgonyareszelőn (vagy a sajtreszelő kisebb fokán) lereszeljük. Minden burgonya után a lisztből rászórunk a reszelékre, hogy ne barnuljon meg, de egy maroknyi lisztet félreteszünk (mert lehet, hogy a burgonya vizes, lehet, hogy száraz, eszerint kell majd a lisztet használnunk!).
4.) Ha elfogyott az összes krumpli és a liszt, összekeverjük, és hozzáadunk 2 evőkanállal a szalonnából kisütött zsírból, valamint 2 tojást és megsózzuk. (A 2 evőkanál szalonnazsírt azért kell beletenni a tésztába, mert a későbbiekben lényegesen megkönnyíti a szaggatást!)
5.) Ha úgy látjuk, hogy a burgonyás massza túl híg, akkor hozzáadjuk a félretett 1 maroknyi lisztet, ha viszont jó állagú, akkor a félretett lisztre nincs szükség.
6.) Közben a fazékban felforrt a víz. A tészta egy részét vizezett deszkára tesszük, majd késsel a forró vízbe hosszúkás kövér galuskákat vágunk. A vízbe hullott galuskákat óvatosan megkeverjük, hogy nehogy letapadjanak az edény aljára. A galuskákat addig főzzük, amíg a víz tetejére fel nem jönnek, és utána közepes lángon 5-6 percig főzzük őket. (vigyázni kell, mert nagy lángon könnyen kifut a víz!)
7.) Ezután a galuskákat leszűrjük, betesszük egy szalonnazsírral kikent tepsibe, rászórjuk az összemorzsolt juhtúrót és a ropogósra sült szalonnapörcöket.
8.) A tepsit csak annyi időre tesszük a forró sütőbe, hogy a túró megpókhálósodjon. (Ez kb. 5 percet jelent). Azonnal kiszedjük, és a tálalásig lefedjük, hogy nehogy kiszáradjon.
 
forrás: mindmegette.hu
 

2011. jan. 19.

 

Sült tészta darált hússal

 
Kép 0.5 kg makaróni, vagy spagetti, 60 dkg darált hús, ( lehet darált pulykamell, sertés vagy csirkemell )3-4 ek. olaj, só, bors, ízlés szerint fűszerek.. ( fokhagyma, őröltkömény, chili, basalikom, kakukkfű), 4 db paradicsom hámozva, vagy egy fél doboz darabolt konzerv paradicsom, 2 dl főzőtejszín. Kevés ráma margarin a tepsit kikenni és 10 dkg trappista sajt, reszelve.
 
 
 A fazékba felteszünk 4-5 l vizet forrni, sózzuk, ha forr beleállítjuk a makarónit egészben, és hagyjuk, hogy „belecsússzon” , megkeverjük, és betakarjuk fedővel. Ha felforrt, a forrástól számított 1 percig forraljuk, és lezárjuk a gázt. Letakarva hagyjuk a tésztát roppanósig puhulni. (Ala Dante ) Ez után egy tálba tesszük, amibe majd összekeverjük, a raguval. Letakarjuk, ne hűljön ki.
 
 
 Az olajat a lábasban felmelegítjük, bele tesszük a húst és fehéredésig pirítjuk, majd befűszerezzük. A fokhagymát áttörjük, vagy késsel jó apróra vágjuk, úgy tegyük a húshoz. A paradicsomokat rátesszük, és egy kevés vizet öntünk alá, így puhítsuk takarékon .
 
 Ha kész egy közepes tepsit kikeünk a ráma margarinnal, és a tésztás husi keveréket beleöntjük, majd a tetejére tesszük a reszelt sajtot , és 30 perc alatt készre sütjük.

 

Csirkemell torta sajtokkak

Hozzávalók:

80 dkg csirke- vagy pulykamellfilé, ízlés szerint só, őrölt fehérbors, 10 dkg liszt, 4 db tojás, 15-15 dkg reszelt trappista és füstölt sajt,  20 dkg szeletelt bacon, 15 dkg szeletelt sonka, 2 dl tejföl
 

 
Kép
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Elkészítés:
A mellfiléket kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd a lisztbe, a felvert tojásba és a reszelt sajtok keverékében megforgatjuk. Egy kerek tortaformát a szalonnával kibélelünk, a bundázott hússzeleteket a sonkával felváltva belerétegezzük. Tejföllel meglocsoljuk, sütőben közepes lángon 1 órát sütjük. Friss salátával, savanyúsággal kínáljuk.

 

Forrás: Mindmegette.hu

 

2011.jan. 19.  
Húsvéti csülkös kenyér 

 Hozzávalók

72 dkg vitaminokkal dúsított liszt, 3 dl tejben felfuttatva, 4 dkg só,5 dl langyos víz, 80 dkg csülök

Elkészítés: A csülköt előző nap - vagy kb. 2 órával a készítés előtt - készre főzzük, lehetőleg saját levében hagyjuk kihűlni. A húst a csontról leválasztjuk, és csak a színhúst használjuk fel. FONTOS: ne legyen forró a csülök, amikor a tésztába kerül! A kenyér hozzávalóit a kenyérsütő gépbe tesszük, dagasztó programra állítjuk. Így be is keveri, meg is dagasztja a tésztát (kb. 90 perc alatt). A sütőt teljes lángra begyújtjuk, hogy amíg a kenyeret megformázzuk, előmelegedjen.

Egy kisebb tepsit kikenünk olajjal, a kezünket is megolajozzuk, így könnyebb dolgozni a tésztával. A kenyértészta 1/3 részét a tepsi aljára fektetjük, ráhelyezzük a kifőtt, kihűlt, de se nem hideg, se nem forró húst, majd a maradék tésztával egyenletesen betakarjuk. A tészta széleit picit alágyűrjük az alaptésztának, hogy kisülés után ne váljon szét. 

Betesszük a sütőbe, mérsékeljük a hőfokot, és pirosra sütjük a kenyerünket. Gyönyörű és egészséges vendégkínáló étel, a húsvéti asztalon főtt tojással, tormával fenséges eledel.

 

 

 

 

 

Marika szelet (mézes lappal)

 

 

 

 

 

 

Hozzávalók:

 

 

Tészta: 25 dkg porcukor, 5 dkg margarin, 2 tojás, 3 ek. méz, 50 dkg liszt, 1 késhegynyi szódabikarbóna.

 

 Kép

 

 

 

 

 

 

 

Krém: 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 4 dl tej, 3 evőkanál liszt, 2 ek,  kakaópor, 1 vaníliás cukor. 

 

 Máz: 20 dkg porcukor, 3 kanál víz, 2 kanál kakaópor, 5 dkg vaj.

Elkészítés:

 

Tészta:

25 dkg porcukrot, 5 dkg margarint, 2 tojást és 3 evőkanál mézet gőz felett kikeverünk. 50 dkg lisztet és 1 késhegynyi szódabikarbónát teszünk hozzá. Összegyúrjuk és 3 lapot sütünk belőle .

 

 

Krém:

 

 

20 dkg margarint 20 dkg cukorral habosra keverünk. 4 dl tejből 3 evőkanál liszttel sűrű pépet főzünk. Ha kihűlt, a margarinos krémhez keverjük, felébe kakaót teszünk. Alulra a kakaós krémet kenjük.
Tetejére: 4 evőkanál cukorból 3 kanál vízzel és 3 kanál kakaóval szirupot főzünk, kis vajat teszünk hozzá, és a tetejére simítjuk.

 

 

Máz:

  

 

A hozzávalókat összekeverjük, és éppen csak felforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat elkeverjük, és a tésztára öntjük. Gyorsan dolgozzunk vele, mert hamar szilárdul.

 

 

Csirkével töltött tortilla

 

  
Kép

 

 

 

 

4 személyre (8 darab), 3 zöld húsú paprika, 1 fej vöröshagyma, 35 dkg sült csirke (grillcsirke), 2 evőkanál olaj+a kenéshez, 8 tortilla

Elkészítés:

 

A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, csíkokra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felkarikázzuk. A csirkét falatnyi darabokra vagdaljuk.
Az olajat felforrósítjuk, a hagymát kissé megpirítjuk benne. Hozzáadjuk a paprikacsíkokat, és kevergetve megsütjük. Hozzáadjuk a csirkét, sóval, borssal ízesítjük, és 3 percig közepes lángon sütjük. A tortillákat egy kissé beolajozott serpenyőben megmelegítjük, megtöltjük a keverékkel, félbehajtjuk, és tálaljuk.

 

 



Finom túróstészta


30 dkg bacon, 50 dkg tehéntúró, 5 dl tejföl, 15 dkg császárszalonna, 50 dkg fodrosmKépetélt.

 

 

A tésztát forró vízben kifőzzük, leszűrjük. A szalonnát kisütjük, és a tésztához keverjük, majd a túrót is rátördeljük, és elkeverjük vele. A tésztára öntjük a tejfölt is, ha kell megsózzuk, majd a bacont egyszer megcsavarva a tészta tetejére tesszük, majd forró sütőben 30 perc alatt megsütjük….

 

 

Mediterrán tepsisburgonya

 

 

Kép 1kg krumplit megpucolok és felkockázok nem túl apróra. 1 fej fokhagymát megtisztítok, a nagyobb gerezdeket félbe vágom. Jénai tál aljára 1 kisebb kanál vajat teszek, elkenem az alján,+krumpli+fokhagyma+friss rozmaring (kb. 10 centis ágacska)+5-6 levél zsályával fűszerezem, 1-2ujjnyi vizet teszek alá, megsózom, megborsozom, lefedem, majd beteszem a sütőbe, magas fokozaton sütöm 20 percig, néha megkeverem. Ha puha, a fedőt leveszem, kicsit megpirítom. Akkor jó, ha enyhén sárgásbarna árnyalatú, a konyha pedig illatozik a fűszerektől.

 

 

 

Fűszeres bundában sült karfiol

Hozzávalók:

 

Kép 1 kisebb fej karfiol, 15 dkg liszt, 1-1 mokkáskanál feketebors, paprika,  késhegynyi reszelt szerecsendió, és őrölt ánizs, csipetnyi őrölt kömény és majoránna, só, olaj.

 

 

Elkészítése:
A megtisztított karfiolt apró rózsákra szedjük. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, és annyi vízzel, hogy közepesen híg tésztát kapjunk.
Pár perc állás után belemártjuk a karfiolrózsákat, és bő forró olajban puhára sütjük. Mártással, vagy főzelékekhez feltétként tálaljuk. Készíthetjük előfőzött burgonyából, vagy előre besózott tökből, uborkából, vagy
padlizsánból is.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.