Finomságok
Hozzávalók:
15 dkg vörös cheddar sajt vagy bármilyen más jól olvadó sajt
1,5 dl magas zsírtartalmú tej
1 teáskanál kukoricakeményítő
csipet cayene bors (opcionális)
Elkészítése:
A tejet és a keményítőt keverjük simára. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, kevergetve főzzük sűrűre, kb 2-3 perc alatt.
Tipp:
Hűtőben 5 napig tárolhatjuk steril üvegben. Felhasználáskor mikróban melegítsük fel kicsit.
Hamburgerbe vagy csak mártogatósként fogyaszthatjuk sült burgonyához és tortilla chipshez is.
Hozzávalók:
Forrás: Aleda konyhája
1 egész tojás, 25-30 dkg finomliszt, 3-4 dl szódavíz, 10 dkg kolozsvári húsos füstölt szalonna, 1o dkg sajt, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors.
Elkészítés:
A füstölt szalonnát vékony csíkokra vágjuk, és a zsírját kiolvasztjuk. A pörcöt leszűrjük, a visszamaradt zsíron aranysárgára pirítjuk a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát. A tojást kevés szódavízzel habosra keverjük, majd a lisztet hozzáadva, apránként felöntjük a maradék szódavízzel, és a szokásos sűrűségű palacsintamasszát keverjük belőle. Sóval, borssal fűszerezzük, végül belekeverjük a szalonnapörcöt és a pirított vöröshagymát és tizenöt percig állni hagyjuk. Teflonserpenyőben a szokásos módon kisütjük a palacsintákat, megszórjuk reszelt sajttal és összecsavarva egy hosszúkás, tűzálló tálra vagy tepsibe tesszük. A tetejét meglocsoljuk a tejföllel, és az előmelegített, forró sütőben átforrósítjuk. Melegen tálaljuk.
Tejszín, fehérbor, sajt, bacon, ezek a svájci rakott burgonya legfőbb hozzávalói. A tejszín és a bor különösen finom ízűvé sül össze ebben az ételben, amit az olvadt sajt még krémesebbé tesz.
Hozzávalók 2 főre: 500 g burgonya, só, víz, 80 g bacon, 70 g lila hagyma, só, tört színes bors, 150 ml száraz fehér bor, 150 ml tejszín, 60 g brie sajtA burgonyát meghámozzuk, és negyedekbe vágjuk.
Sós vízben majdnem puhára főzzük.
Miközben fő, a bacont kis kockákra vágjuk, és a szintén apróra vágott hagymával együtt lepirítjuk.
A megfőtt burgonyát kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, hozzákeverjük a hagymás bacont, végül egy sütőformába tesszük.
A tejszínt összekeverjük a borral, és a burgonyára öntjük.
A sajtot kis darabokra vágjuk, és a burgonya tetejére tesszük.
180 fokos, előmelegített sütőben kb. 15-20 percig sütjük.
Melegen, frissen tálaljuk.
Gluténmentes, amennyiben az elkészítése folyamán a gluténmentes ételkészítés szabályait betartjuk, valamint a felhasznált alapanyagok sem tartalmaznak glutént.
1 szép, nagyobb padlizsán (kb. 40 dkg), 50 dkg darált hús (Görögországban többnyire bárányból készítik, én most sertéshúsból főztem), 4 db közepes burgonya, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 konzerv hámozott, darabolt paradicsom, 3 gerezd fokhagyma, olívaolaj, 7 dl tej, 3 evőkanál liszt, só, bors, cayenne bors, oregánó, 1 egész fahéj, 1 babérlevél, kakukkfű, reszelt sajt, szerecsendió,vaj a tepsi kikenéséhez.
A muszaka sütés lépései:
1. Elsőként megtisztítjuk a padlizsánt és kb. kisujjnyi vastag karikákra szeleteljük, alaposan beszórjuk mindkét oldalukat sóval és így állni hagyjuk. A krumplikat megmossuk és hajában megfőzzük őket, amíg elkészítjük a többi hozzávalót.
2. A muszaka húsraguhoz olívaolajban megdinszteljük az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, majd a darált húst, amit fehéredésig pirítunk és ezt követően hozzákeverjük a paradicsomot. Ízesítjük egy egész babérlevéllel, fahéjdarabbal, sóval, borssal, cayenne borssal, kakukkfűvel és sok oregánóval. Kb. fél órán keresztül pároljuk a ragut és közben kóstolgatjuk, hogy még mi hiányzik belőle.
3. A padlizsán szeleteket hideg vízzel alaposan lemossuk és picit megnyomkodjuk, hogy távozzon belőlük az a kellemetlen kesernyés íz, amiért sokan nem szeretnek padlizsánt enni és főzni, sütni. Ezt követően csöppnyi olívaolajon grillserpenyőben mindkét oldalukat megsütjük néhány perc alatt.
4. Elkészítjük a besamel mártást: 7 dl tejből, 3 evőkanál lisztből és ízesítve pici szerecsendióval, sóval, borssal, fokhagymaporral, a lisztet kevés tejjel alaposan, csomómentesre elkeverjük, hozzáadjuk a többi tejhez, ízesítjük és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, amíg sűrű állagú nem lesz.
5. Most pedig következhet a rétegelés: vajjal kikent tepsibe (a görögök általában agyag cserépedényekben sütik, ezért most egy négyszögletű kerámia sütőtálba tettem én is) legalulra a megpucolt, főtt burgonya karikákat fektetjük, erre a grillezett padlizsánokat, a húsragut, majd ismételten a krumplit, padlizsánt és husit, a tetejét nyakon öntjük a besamel mártással és megszórjuk reszelt sajttal. Ha kerámiatálban sütjük, akkor hideg sütőbe tesszük és magas hőfokon kb. 45 percig addig sütjük, amíg a tetején szépen megpirul a sajt.
Jó étvágyat! :)
2011. jan.19
Felvidéki sztrapacska
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 2 tojás, 45-50 dkg liszt, 30 dkg juhtúró, 20 dkg füstölt szalonna, só.
Elkészítés:

2. Egy nagy fazékba vizet teszünk fel forrni, és megsózzuk.
3.) A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és egy burgonyareszelőn (vagy a sajtreszelő kisebb fokán) lereszeljük. Minden burgonya után a lisztből rászórunk a reszelékre, hogy ne barnuljon meg, de egy maroknyi lisztet félreteszünk (mert lehet, hogy a burgonya vizes, lehet, hogy száraz, eszerint kell majd a lisztet használnunk!).
4.) Ha elfogyott az összes krumpli és a liszt, összekeverjük, és hozzáadunk 2 evőkanállal a szalonnából kisütött zsírból, valamint 2 tojást és megsózzuk. (A 2 evőkanál szalonnazsírt azért kell beletenni a tésztába, mert a későbbiekben lényegesen megkönnyíti a szaggatást!)
5.) Ha úgy látjuk, hogy a burgonyás massza túl híg, akkor hozzáadjuk a félretett 1 maroknyi lisztet, ha viszont jó állagú, akkor a félretett lisztre nincs szükség.
6.) Közben a fazékban felforrt a víz. A tészta egy részét vizezett deszkára tesszük, majd késsel a forró vízbe hosszúkás kövér galuskákat vágunk. A vízbe hullott galuskákat óvatosan megkeverjük, hogy nehogy letapadjanak az edény aljára. A galuskákat addig főzzük, amíg a víz tetejére fel nem jönnek, és utána közepes lángon 5-6 percig főzzük őket. (vigyázni kell, mert nagy lángon könnyen kifut a víz!)
7.) Ezután a galuskákat leszűrjük, betesszük egy szalonnazsírral kikent tepsibe, rászórjuk az összemorzsolt juhtúrót és a ropogósra sült szalonnapörcöket.
8.) A tepsit csak annyi időre tesszük a forró sütőbe, hogy a túró megpókhálósodjon. (Ez kb. 5 percet jelent). Azonnal kiszedjük, és a tálalásig lefedjük, hogy nehogy kiszáradjon.
2011. jan. 19.
Sült tészta darált hússal

Csirkemell torta sajtokkak
Hozzávalók:
80 dkg csirke- vagy pulykamellfilé, ízlés szerint só, őrölt fehérbors, 10 dkg liszt, 4 db tojás, 15-15 dkg reszelt trappista és füstölt sajt, 20 dkg szeletelt bacon, 15 dkg szeletelt sonka, 2 dl tejföl

Forrás: Mindmegette.hu
2011.jan. 19.
Húsvéti csülkös kenyér
72 dkg vitaminokkal dúsított liszt, 3 dl tejben felfuttatva, 4 dkg só,5 dl langyos víz, 80 dkg csülök
Elkészítés: A csülköt előző nap - vagy kb. 2 órával a készítés előtt - készre főzzük, lehetőleg saját levében hagyjuk kihűlni. A húst a csontról leválasztjuk, és csak a színhúst használjuk fel. FONTOS: ne legyen forró a csülök, amikor a tésztába kerül! A kenyér hozzávalóit a kenyérsütő gépbe tesszük, dagasztó programra állítjuk. Így be is keveri, meg is dagasztja a tésztát (kb. 90 perc alatt). A sütőt teljes lángra begyújtjuk, hogy amíg a kenyeret megformázzuk, előmelegedjen.Egy kisebb tepsit kikenünk olajjal, a kezünket is megolajozzuk, így könnyebb dolgozni a tésztával. A kenyértészta 1/3 részét a tepsi aljára fektetjük, ráhelyezzük a kifőtt, kihűlt, de se nem hideg, se nem forró húst, majd a maradék tésztával egyenletesen betakarjuk. A tészta széleit picit alágyűrjük az alaptésztának, hogy kisülés után ne váljon szét.
Betesszük a sütőbe, mérsékeljük a hőfokot, és pirosra sütjük a kenyerünket. Gyönyörű és egészséges vendégkínáló étel, a húsvéti asztalon főtt tojással, tormával fenséges eledel.
Marika szelet (mézes lappal)
Hozzávalók:
Tészta: 25 dkg porcukor, 5 dkg margarin, 2 tojás, 3 ek. méz, 50 dkg liszt, 1 késhegynyi szódabikarbóna.
Krém: 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 4 dl tej, 3 evőkanál liszt, 2 ek, kakaópor, 1 vaníliás cukor.
Máz: 20 dkg porcukor, 3 kanál víz, 2 kanál kakaópor, 5 dkg vaj.
Elkészítés:
Tészta:
25 dkg porcukrot, 5 dkg margarint, 2 tojást és 3 evőkanál mézet gőz felett kikeverünk. 50 dkg lisztet és 1 késhegynyi szódabikarbónát teszünk hozzá. Összegyúrjuk és 3 lapot sütünk belőle .
Krém:
20 dkg margarint 20 dkg cukorral habosra keverünk. 4 dl tejből 3 evőkanál liszttel sűrű pépet főzünk. Ha kihűlt, a margarinos krémhez keverjük, felébe kakaót teszünk. Alulra a kakaós krémet kenjük.
Tetejére: 4 evőkanál cukorból 3 kanál vízzel és 3 kanál kakaóval szirupot főzünk, kis vajat teszünk hozzá, és a tetejére simítjuk.
Máz:
A hozzávalókat összekeverjük, és éppen csak felforraljuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a vajat elkeverjük, és a tésztára öntjük. Gyorsan dolgozzunk vele, mert hamar szilárdul.
Csirkével töltött tortilla
4 személyre (8 darab), 3 zöld húsú paprika, 1 fej vöröshagyma, 35 dkg sült csirke (grillcsirke), 2 evőkanál olaj+a kenéshez, 8 tortilla
Elkészítés:
Az olajat felforrósítjuk, a hagymát kissé megpirítjuk benne. Hozzáadjuk a paprikacsíkokat, és kevergetve megsütjük. Hozzáadjuk a csirkét, sóval, borssal ízesítjük, és 3 percig közepes lángon sütjük. A tortillákat egy kissé beolajozott serpenyőben megmelegítjük, megtöltjük a keverékkel, félbehajtjuk, és tálaljuk.
Finom túróstészta
30 dkg bacon, 50 dkg tehéntúró, 5 dl tejföl, 15 dkg császárszalonna, 50 dkg fodrosmetélt.
A tésztát forró vízben kifőzzük, leszűrjük. A szalonnát kisütjük, és a tésztához keverjük, majd a túrót is rátördeljük, és elkeverjük vele. A tésztára öntjük a tejfölt is, ha kell megsózzuk, majd a bacont egyszer megcsavarva a tészta tetejére tesszük, majd forró sütőben 30 perc alatt megsütjük….
Mediterrán tepsisburgonya
1kg krumplit megpucolok és felkockázok nem túl apróra. 1 fej fokhagymát megtisztítok, a nagyobb gerezdeket félbe vágom. Jénai tál aljára 1 kisebb kanál vajat teszek, elkenem az alján,+krumpli+fokhagyma+friss rozmaring (kb. 10 centis ágacska)+5-6 levél zsályával fűszerezem, 1-2ujjnyi vizet teszek alá, megsózom, megborsozom, lefedem, majd beteszem a sütőbe, magas fokozaton sütöm 20 percig, néha megkeverem. Ha puha, a fedőt leveszem, kicsit megpirítom. Akkor jó, ha enyhén sárgásbarna árnyalatú, a konyha pedig illatozik a fűszerektől.
Fűszeres bundában sült karfiol
Hozzávalók:

Elkészítése:
A megtisztított karfiolt apró rózsákra szedjük. A lisztet összekeverjük a fűszerekkel, és annyi vízzel, hogy közepesen híg tésztát kapjunk.
Pár perc állás után belemártjuk a karfiolrózsákat, és bő forró olajban puhára sütjük. Mártással, vagy főzelékekhez feltétként tálaljuk. Készíthetjük előfőzött burgonyából, vagy előre besózott tökből, uborkából, vagy padlizsánból is.