Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amit szeretünk

 

Ilona szelet
 

Tészta

30 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 6 dkg vaj, 1 ek kakaópor, 1 db tojás, 1 ek szalakáli, 1 dl tej.

A hozzávalókat eldörzsöljük, a szalakálit elkeverjük a tejjel, és könnyen gyúrható tésztát gyúrunk. Két lapot sütünk belőle.  

Töltelék:

0.5 l tejben 4 evőkanál búzadarát felfőzünk, és kihűtjük. 

20 dkg vajat vagy rámát és 20 dkg porcukrot habosra keverünk, és hozzáadjuk a kihűlt  masszához, jól eldolgozzuk. Az egyik lapra rákenjük a krém felét, egy doboz babapiskótát 2 dl rumba áztatva a krém tetejére tesszük, a krém másik felével bevonjuk a piskótákat, és rátesszük a második lapot, jól lenyomogatjuk.

A tetejére csokimázt teszünk.
 

Rumaromával + tej hozzáadásával is lehet a rum helyett csinálni, főleg ha a gyerekek is esznek belőle.

A legjobb másnap felvágni, mert addigra összeérnek az ízek, és a tésztája is megpuhul.

Reszeltem a csokimázra fehér csokit, a Niki azt kérdezte tőlem, anyu sajtot is reszeltél rá?   

 
wwwtvnhu_7297b1f63d9ad5cfaf5c1ecd6d.jpg
 
 
 

Sajtos hajtovány

 


Hozzávalók:

50 dkg liszt, 3 dl langyos tej, 2,5 dkg élesztő, 5 evőkanál étolaj, 1 csapott ek cukor, 2 kiskanál só.

 

 

Töltelék:

25 dkg kemény, reszelhető sajt, 5 dkg puha, könnyen kenhető Rama

Tetejére:

1 felvert tojás, darabos só, mák, vagy köménymag, szezámmag, napraforgómag, tökmag, reszelt saj

Elkészítés:

A lisztet egy mély tálba szitáljuk. Beleszórjuk a sót, beleöntjük az élesztős tejet, az olajat, és az egészből szép sima, az edény falától elváló, de puha tésztát gyúrunk. A tésztát konyharuhával letakarjuk, és minimum fél óra alatt duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, két egyforma nagyságú cipóra osztjuk. A cipókból egyenként kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtunk. A kinyújtott tésztát nagyon vékonyan megkenjük Ramával és bőven megszórjuk reszelt sajttal. Ezután a tésztát úgy, mint a rétest vagy beiglit, feltekerjük. Az így kapott tekercset éles késsel V alakban felvágjuk. A darabkákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk (én csak kizsírozom a sütőlemezt, nem teszek sütőpapírt) egymástól 2 centi távolságra, megkenjük a tetejüket tojással, megszórjuk magvakkal, vagy reszelt sajttal, és előmelegített, 220 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

 Én úgy vágtam fel, mintha csigát sütnék. Ha ebédre egy jó leves mellé csinálom, akkor jó, ha háromszögre van vágva, de így sajtosként vagy pogácsaként jobb, szaporább, és jó kis rágcsa..

 

 

wwwtvnhu_7297b1f63d9ad5cfaf5c1ecd6d.jpg

 


Frissen maradó sajtos rudacskák

 
Hozzávalók

 

Liszt 28 dkg, vaj 18 dkg, tejföl 2 ek, tojássárgája 2 db, 1.5 tk só

 

Kenéshez: Tojás 1 db
 
Szóráshoz:Sajt reszelve, 5 dkg
 
 
Elkészítés:
 
A lisztet összekeverjük a sóval, elmorzsoljuk a vajjal, beletesszük a tojássárgákat és a tejfölt. Jól összedolgozzuk.
 
 
A tésztát kb. 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, megkenjük a felvert egész tojással és rászórjuk a reszelt sajtot.
 
Derelyevágóval kb. 1 cm széles, 10 cm hosszú csíkokra vágjuk.
 
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
 
200 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütjük.
 
 
 

wwwtvnhu_7297b1f63d9ad5cfaf5c1ecd6d.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.